Lasagne, springen, capacitacion en zoveel meer
Door: Leen en Kim
12 November 2008 | Peru, Cusco
Ondertussen gaat het leven hier nog steeds zijn gangetje.
We geraken steeds meer ingeburgerd, al heeft Peru, ons gastgezin en ons project nog steeds veel verrassingen voor ons.
In mijn project (leen) blijft het toch wel wat chaos. Ik heb ongeveer al 100 verschillende kinderen gezien, waarvan er elke dag steeds ongeveer 30 a 40 komen. Niet zo gemakkelijk om te werken dus.
Het gaat allemaal om kinderen die overdag grotendeels op straat leven. Ze komen naar de ´bibliotheca´om huiswerk te maken of, en eigenlijk vooral, om met elkaar te spelen. Meestal voetbal, volleybal of mattegente (een soort trefbal).
Iets nieuws aanbrengen is dus niet zo simpel, want als het hen niet aanstaat, dan zijn ze weer weg.
Sinds een week is een andere vrijwilligster begonnen met het geven van muziek en andere expressieve vakken aan een klein groepje.
Ik heb enkele springtouwen aangekocht en heb enkele ´rope-skipping-trucs´aangeleerd. En jawel, het sloeg enorm aan. Kerels van 17 jaar die zich er 2 uur lang mee amuseren, de kleintjes die hun eerste sprongen wagen... en de volgende dag vroegen ze er weer naar¡ Het was zelfs zo dat de keuze tussen een balspel of springen niet moeilijk was. Spingen haalde duidelijk de meerderheid.
Bij mij (Kim) verloopt alles goed. Zondag is het groot dorpsfeest en de kinderen vullen hun dagen met het voorbereiden van hun dansje en liedje. Ze gaan een speciale volksdans doen en dat zorgt voor grappige taferelen. JOngeren van 16 jaar die het dansje reeds kennen en kleuters van 4 jaar die nog heel wat moeten oefenen allemaal samen in 1 kring. Het dorpsfeest zelf is een grote gebeurtenis en het hele dorp leeft er volledig naartoe. Ik ben is benieuwd voor zondag.
Vorige week hebben we dan ook een reunie (capacitation) gehad met alle opvoedsters-begeleidsters van de verschillende projecten. (20-30 man)
Van ons werd gevraagd om de capacitation te beginnen met een kort spelletje.
Het duurde al even voor we ´ritme-klaar´ uitgelegd hadden, maar het zorgde voor meer dan een half uur spelplezier. Meer dan 20 volwassenen die zich meer dan een half uur lang amuseren en plat gaan van het lachen... echt leuk om te zien¡¡
Vervolgens ging de capacitation over de axenroos, een methode om met kinderen te werken rond sociale vaardigheden.
En om deze methode onder de knie te krijgen, moesten enkelen een toneeltje spelen. En jawel, ook wij waren erbij. En in het Spaans¡
Ook in ons gastgezin gaat het heel goed.
Gisteren hebben we zelf eens gekookt. Kim haar specialiteit: Lasagne.
En raar maar waar... In ons gezin is geen oven, dus wandelden we 5 straten verder om onze lasagne daar in een oven te zetten. Een mega-grote houtoven. Een halfuurtje later was onze lasagne klaar en wandelden we met de hete lasagne over straat. Bizar, maar grappig¡
We hebben ook nog een gesprek gehad met Carmen en Angie over het leven hier. In Peru leven is geen simpele opdracht en het is voornamelijk overleven. Elke dag is het zien of er nog geld is om eten te kopen, studies te betalen. Carmen vertelde dat elke Peruaan naast zijn werk ook nog iets extra bijzoekt. Bij haar is opvangen van vrijwilligers een soort van extra inkomen. Wij betalen voor ons verblijf en hoewel ze zeker geen winst op ons zal maken geeft het wel dat ze zich extras kan permitteren. Want of je nu het licht aansteekt voor 1 persoon of voor 6 personen, de prijs blijft hetzelfde.
Carmen deed tijdens dit gesprek een enorm mooie uitspraak.
Wij, Peruanen hebben misschien niet veel, maar we hebben wel onze lach die we zoveel mogelijk schenken aan anderen...
Nog een week werken, en dan is het tijd voor ontspanning.
Machu Picchu, here we come¡
Leen en Kim
Van ons werd gevraagd om de capacitation te beginnen met een kort spelletje.
Ook in ons gastgezin gaat het heel goed.
Gisteren hebben we zelf eens gekookt. Kim haar specialiteit: Lasagne.
Carmen deed tijdens dit gesprek een enorm mooie uitspraak.
Nog een week werken, en dan is het tijd voor ontspanning.
Machu Picchu, here we come¡
Leen en Kim
12 November 2008 - 20:40
Karen Van Deuren:
Meisjes,
Geulle doet da goe daar!!! ;o)
Beetje jaloers zelfs!! :o)
Groetjes Karen en doe ze daar ALLEMAAL de groeten van mij!! :o)
Succes nog!!
xxx -
13 November 2008 - 20:40
Marleen En Mark :
vanuit arequipa
We komen stilaan dichterbij.
We hebben hier ook al projecten bezocht en hulp is zeker nodig.
Blij dat jullie er ook nog plezier aan beleven.
En Carmen heeft gelijk, peruanen zijn vrolijke mensen.
Tot dinsdag¡¡
marleen en mark -
14 November 2008 - 07:36
Geertje:
Dag Kim en Leen,
ik heb net jullie verslagen gelezen. Klinkt geweldig! Mooie job dat jullie daar doen! Geniet met volle teugen van de Machu Pichu, vrienden van mij hebben dat een paar jaar geleden ook gedaan en ze kunnen er nog altijd niet over zwijgen! ;-)
Stuur nog regelmatig verslagen, ze zijn leuk om lezen. Geniet er nog van, groetjes aan Mark en Marleen!
Geertje
xx -
14 November 2008 - 16:11
Padre Johan En Madre:
Net terug van onze eigen reis en oeps, sedert ons laatste bezoek aan een internetcafé staat er een prachtig verslag en mooie foto's op jullie site.
Ik hoef jullie niet te overtuigen dat we voor meer dan 100 % achter jullie vrijwilligerswerk staan (en blijkbaar zijn jullie goed bezig) en dat we jullie hierbij zeker ook aanraden veel van het land zelf te zien zodat je het dagelijkse leven in Peru zelf kan ontdekken en dit een plaats kan geven in jullie rijke ervaringen.
Dat jullie ook plaatsen bezoeken zoals de Machu Pichu is een 'must' (zoiets MOET gewoon)om de geschiedenis van de Peruvianen beter te begrijpen en om dit als achtergrondinformatie bij het vrijwilligerswerk te kunnen gebruiken.
Geniet alleszins van uw bezoekers en geniet nog verder van Peru.
Peru geniet ook van jullie lach !
14 November 2008 - 17:49
Rens:
ola!
het ziet er weeral allemaal fantastisch uit e mannekes!
en ikke maar op school zitten. ahja leen, ik heb gemerkt dat uw bril om sommige foto's niet recht op uw neus staat :) hihi!!
amuseer jullie daar nog goed!!
greetz Rens -
16 November 2008 - 03:14
Stijn En Leen:
Dat is gewoon hare neus die scheef staat, hoor Rens!
Voor de rest moet ik beamen wat de mensen boven mij hier schrijven. Scheun fotokes en good job!
Geniet er nog van!
Onze laatste maand in de USA is ingegaan en dat is niet tof. :-)
Groeten uit Holbrook, Arizona.
Stijn en Leen -
16 November 2008 - 21:33
Leen:
Mag ik jullie erop wijzen dat mijne neus wel degelijk kaarsrecht is en mijnen bril normaal gezien ook recht op mijne neus staat. Door de lichtinval op de foto zal dat eerder gezichtsbedrog zijn :) .
Hier nog alles goed trouwens. Ook met de Kimmy¡
Groetjes
Leen
17 November 2008 - 12:14
Ellen:
Hey!!
Het is weer heel leuk om te kunnen lezen waar jullie allemaal mee bezig zijn. Ik ben blij dat jullie het daar naar jullie zin hebben en dat jullie allebei een tof project hebben gekozen. Volgens mij heb je daar echt veel voldoening van... Hier is ook nog alles ok! Ons mama en papa zijn al bijna anderhalve week weg, maar het lukt ons toch om zelf te koken, kuisen, wassen,... Ik ben net wel heeeeel veel fruit gaan kopen, dan kunnen we de komende dagen weer even heel veel gezond eten! :-)
Geniet er daar nog van en ik wacht al op jullie volgend verslag! :)
xxxxx Ellen -
PLEZIIIIIIIIIIIIEEEEEEER
IN Peeeeeeeeeeruuuuuuuuuu
17 November 2008 - 19:33
Matthias:
Oeps vergeten.Bedankt voor je mailtje.Je mag er gerust nog eens 1 sturen. PS Bij de scouts is het superleuk
allee vorig jaar natuurlijk ook he xxx -
18 November 2008 - 12:09
Annevandeputte:
fijn dat jullie het er zo goed hebben en tof dat je hen rope skipping hebt geleerd -
19 November 2008 - 17:33
Kathleen :
Hee Ladies!
Eindelijk heb ik de weg naar jullie site gevonden. Wat een nieuwe laptop allemaal niet kan doen ...
Als ik jullie belevenissen hier lees, begint het bij mij ook weer te kriebelen ...
Leuk om te lezen dat jullie het naar jullie zin hebben. Een ervaring om nooit meer te vergeten! Dat is zeker!
Geef er ginder nog een goeie lap op en ik kijk al uit naar jullie volgende verslagje.
Un beso enorme,
Kathleen x -
19 November 2008 - 18:50
Wim En Marijke:
Ola,
Wij vinden da gewoon geweldig jullie verslagen te lezen.Fijn dat alles daar goed verloopt.Geniet er nog van en doet de m&m en de m&r heeeeeeel veel groetjes van ons en zeg ze da we ze gemist hebben op den osmoavond.
doe da daar nog goe zene!
Muchos besos(is da wel just?)
20 November 2008 - 07:59
Livina:
Man man man wat klinkt dat toch allemaal goed!
Naar die prachtige foto's zien vanuit het druilerige België is toch hard!
Amuseer jullie daar nog goe !
groetjes
Livina
23 November 2008 - 16:59
Britt:
Hoi!!
Even om te zeggen dat er hier wel 5 centimeter sneeuw ligt!! Net niet ingesneeuwd, net niet ...
Groeten en nog veel plezier
Dikke kussen
Britt -
23 November 2008 - 18:49
Ellen:
Haha, in onzen tuin wel 10 cm!
Echt zot!!!!!
En ons papa belde net om te zeggen dat ginder veel te warm is.. Toch wel raar zne!!
xxxxxx
Ellen -
24 November 2008 - 04:59
Leen:
En wij waren daarstraks op één van de warmste plekken van de wereld (Death Valley, Californië), en na enkele uurtjes rijden zitten we nu terug in de sneeuw en barre kou! Echt zotte dingen hier! -
24 November 2008 - 17:21
het ook nog eens.
Als we dan terug waren.
Was ik precies een
sneeuwman. Vandaag zijn we methet 4de en 5de
leerjaar naar technopolis geweest.
NOG SUUUUUUUUUUUUUUUPER
VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL!
PLEZIER IN PERU
groetjes Matthias van uit BELGIE .